Menu
Colostrum on ensimmäinen maito, jonka kaikki vastasyntyneet nisäkkäät
luonnollisesti saavat, ja se on rikas bakteereja sitovissa immunoglobuliineissa.
Colostrumin terveyttä edistävät ominaisuudet ovat olleet tunnettuja kansan-
lääketieteessä satoja, jopa tuhansia vuosia. Pohjoismaissa olemme perin-
teisesti käyttäneet tuoretta colostrumia terveyden edistämiseen satojen 
vuosien ajan, ja nykypäivän tuotantomenetelmät voivat tarjota colostrum
tuotteet kaikille ihmisille ympäri vuoden.
Jokaisella nisäkäslajilla on oma ravitsemuksellinen koostumuksensa, joka
on suunniteltu antamaan vastasyntyneille jälkeläisille paras mahdollinen alku
elämässä, missä mm. kasvutekijöillä on tärkeä rooli. Mutta tärkeintä; colostrum
tarjoaa myös"kopion" äidin immuunijärjestelmästä vastasyntyneelle vauvalle,
jolla puuttuu kokonaan oma immuunijärjestelmä syntyessään. Ilman tätä
ensimmäistä suojausta vastasyntynyt menehtyy yleensä melko pian, koska
se ei pysty puolustautumaan tartunnoilta jne. Ainoastaan ihmisillä äidin immuuni-
järjestelmän osat siirtyvät jo sikiö vaiheessa.
Naudan colostrumilla on koostumus, joka tekee siitä erittäin hyödyllisen jopa
lajien rajojen yli. Se on samanlainen kuin naisen rintamaito, mikä tekee siitä
erittäin sopivan meille ihmisille. Se on myös 10-20 kertaa tehokkaampaa kuin
rintamaito!
Colostrum tuottaa hyvän immuunivasteen: Hyvää terveyttä hyvin
toimivassa vatsassa, koska n. 75% immuunijärjestelmästä
on suolistossa!
Monet ihmiset ovat puhuneet colostrumin positiivisesta vaikutuksesta
vatsaan, hiuksiin, ihoon ja kynsiin. Colostrum on myös hyvä tuki
kaikenlaisille urheilijoille.

Laktoferriini on proteiini, jota on luonnollisesti colostrumissa. Peter Drobni
esitteli laktoferriinistä väitöskirjan Uumajan yliopistossa.
Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että laktoferriinillä voi olla anti-inflammatorisia
ominaisuuksia ja se on myös tehokas sekä viruksia että bakteerja vastaan
sitomalla viruksen ja bakteerien kasvuun tarvittavaa rautaa.

Finn-Col 100% Colostrumjauhe

Colostrumjauhe estää  virusmuotoja tarttumasta limakalvoille.



Annostus:


Jauhetta nautitaan teelusikallinen päivässä, pureskellaan suussa jonka jälkeen
juodaan vettä tai tuoremehua.Mitään keinomakeutusaineella olevaa juomaa ei
tulisi käyttää koska ne haittaavat jauheen imeytymistä limakalvoille. Annostusta
voi jatkaa niin kauan kuin on tarve, kuitenkin vähintään kuukauden ajan. Tämä
on virusten tartunnan ennaltaehkäisevä annosteluohje. Normaali annosteluohje
löytyy pakkauksesta.











Ternimaito

- luonnon tehoaine
Ternimaito on äidin tai emon tuottama ”ensimaito”, joka erittyy rintarauhasista ensimmäisten
päivien aikana. Ternimaito antaa immuunipuolustukselle perustan, mikä auttaa pienokaista
selviytymään viruksia, bakteereja, allergeenejä ja kuona-aineita vastaan koko eliniän.

Ternimaidon monipuolisuus

Ternimaito sisältää mm. kasvutekijöitä, antimikrobialisia tekijöitä (laktoperoksidaasia, lysotsyymia,
laktoferriinia), proteiineja (kaseiinit, heraproteiini, beetalaktoglobuliini alfa laktalbumiini ja
immunoglobuliinit ), vitamiineja (mm. Karotenoideja, A-, D-, E-, K-, B, ja C-vitamiineja),
kivennäisaineita (mm. Kaliumia, Fosforia, Kalsiumia, Magnesiumia, Rautaa, Rikkiä ja Seleeniä),
entsyymejä noin 50 erilaista (mm. peroksidaasi, katalaasi, fosfataasi, lipaasi ja proteinaasi),
aminohappoja ja yli 400 erilaista rasvahappoa. Tärkeimmät tyydyttyneet rasvahapot ovat: voihappo,
kapronihappi, kapryylihappo, kapriinihappo, lauriinihappo, myristiinihappo, palmitiinihappo,
steariinihappo. Tavanomaisin kertatyydyttymätön rasvahappo on öljyhappo. Tärkeimpiä
monityydyttymättömiä rasvahappoja ovat: linolihappo, alfalinolihappo, arakidonihappo.
Ternimaidossa keskeisimpiä maitohappobakteerisukuja ovat Streptococcus, Lactococcus,
Enterococcus ja Lactobacillus -suvut.

Ternimaito ja tulehdukset

Suurin osa tulehduksista (jopa 80%) saa alkunsa suolistosta ja juuri siellä ternimaidosta on suuri
hyöty. Kun taudinaiheuttaja pääsee suoleen, se pyrkii tarttumaan suolen limakalvoon. Tarttumisen
jälkeen bakteerit lisääntyvät nopeasti ja niiden määrä moninkertaistuu. Ternimaidon sisältämät
immunoglobuliinit estävät taudinaiheuttajan tarttumista suolenseinämään ja estävät niiden
mahdollisen lisääntymisen, jolloin inaktivoitu bakteeri kulkeutuu ulostemassan mukana ulos.
Immunoglobuliini G1 pitoisuus (52-87 g/l) on ternimaidossa noin 100 kertaa suurempi kuin
tavallisessa maidossa. Immunoglobuliinit ovat turva infektioita vastaan, suojaavat limakalvojen
pintaa, estävät allergisia reaktioita ja edistävät muun muassa B-solujen tuotantoa. Ternimaidosta
saatavien immunoglobuliinien pääluokat ovat IgG1, IgG2, IgA, IgM, IgD ja IgE.
Ternimaidon sisältämä laktoferriini suojaa erityisesti limakalvoja infektioilta ja vaikeilta
tulehduksilta. Laktoferriini sitomalla rautaa estää bakteerien kasvua ja heikentää niiden tarttumista
epiteelisoluihin sekä soluinvaasiota tai biofilmin (järjestyneiden rakenteiden) muodostamista solun
pinnalle. Laktoferriini pystyy myös säätelemään immuunivasteen voimakkuutta gram-negatiivisten
bekteerien (esim. Escherichia coli, Salmonella, Helicobacter pylori) aiheuttamissa infektioissa. Se
sitoutuu ulkokalvon endotoksiiniin ja heikentää sen vaikutusta ja samalla vahingoittaa itse
bakteerisolua.
Lysotsyymi taas pystyy tappamaan bakteereja hajottamalla niiden soluseinämää, hydrolysoimalla
seinämän hiilihydraattirunkoisen polymeerin.

Ternimaito ja kasvutekijät

Ternimaito sisältää useita kasvutekijöitä, tutkituimpia ovat insuliininkaltaiset kasvutekijät 1 ja 2
(IGF-1 ja IGF-2), transformoiva kasvutekijä Beta (TGF-B), kasvuhormoni (GH) sekä interleukiini

(IL-1). Insuliininkaltainen kasvutekijä 1 on tärkein kasvutekijä ternimaidossa. Sen pitoisuus (7-67
nmol/l) on 20-200 kertaa isompi kuin normaalin maidon pitoisuus. IGF:t ovat peptidejä, joilla on
solujen kasvua, metaboliaa, elossa pysymistä ja erillaistumista säätelevä vaikutus ja ne ovat myös
yhteydessä kasvuhormonin säätelymekanismiin. Interleukiini kasvutekijä auttaa mm. erilaisten
kudosten uusiutumisessa.
Tutkimusten mukaan ternimaidosta on saatu apua seuraaviin tiloihin; autoimmuunihäiriöihin,
bakteeri- ja virusperäisiin tulehduksiin, heikentyneeseen vastustuskykyyn, vanhenemisen oireiden
lykkäämiseen, hiivatulehduksiin, ruoansulatusongelmiin, yleisterveydelle, uupumukseen ja
allergioihin.

Ternimaidosta hyötyä kaikenikäisille ja –kuntoisille ihmisille!

- vastasyntyneille, sisältää kaikki kasvu- ja immuunitekijät mitä korvikkeet eivät sisällä, jos
äiti ei imetä
- lapsille, tulehduskierteiden katkaisemiseen ja vastustuskyvyn parantamiseen
- ikääntyville, infektioiden vastustamiseen ja yleiskunnon kohottamiseen
- urheilijoille, palautumiseen, rasvan polttoon, suorituskyvyn ja lihasten kasvuun
- ruoansulatushäiriöihin ja suolistovaivoihin, tasapainottamaan vatsan ja suoliston
toimintaa
- ihottumiin, nopeuttamaan kudosten uusiutumista
- väsymykseen ja keskittymiskyvyn parantamiseen
- immuunipuolustuksen nostamiseen ja tulehduskierteistä kärsiville, antamaan parempaa
suojaa sairauksia aiheuttavia viruksia ja bakteereja vastaan
- allergioihin, parantamaan ja suojaamaan limakalvoja
- hiivatulehduksiin ja antibiootin haittojen ehkäisyyn

Miia Haikonen
Fytonoomi